Zaga Clothing

Gustav Klimt

Gustav Klimt bio je austrijski simbolistički slikar i začetnik Bečke secesije, čija je osnovna inspiracija bila žensko telo. Rodio se 14. jula 1862. godine u Baumgartenu a premiuo je 6. februara 1918. godine u Beču. Iza njega ostale su slike, freske i skice, prepoznatljive po senzualnoj erotici koja je posebno bila prisutna na crtežima rađenim olovkom.

Ko god želi da zna nešto o meni, kao o umetniku koji je sam po sebi značajan, trebalo bi pažljivo da pogleda moje slike i da tamo pokuša da prepozna šta jesam i šta želim.
– Gustav Klimt

Klimt je pohađao Univerzitet za zanat i umetnost u Beču 1876. godine, kada je sa svoja dva brata i prijateljem osnovao Kompaniju umetnika nakon čega je od bečkog cara nagrađen Ordenom za zasluge. Iako je smatran za kontroverznog slikara zbog tematike kojom se bavio u svojoj umetnosti, postao je počasni član bečkog i minhenskog univerziteta. Bio je glavni osnivač i predsednik Bečke secesije koja je zahtevala stvaranje platforme za nekonvencionalne umetnike i dovodila nove umetnike u Beč, a kao umetnički pravac bila je preteča Nove umetnosti (Franc. Art nouveau). Tokom života je imao mnogo različitih žena, i njegova sklonost ka romansi smatra se najvećom inspiracijom za njegova dela, što mu je ujedno donelo i četrnaestoro dece. Osim toga, živeo je krajnje miran život, daleko od alkohola i boemskog života, a preminuo je tokom pandemije gripa. 
Poljubac - Gustav Klimt

Slika Poljubac, najpoznatije je delo Gustava Klimta koja obeležava zlatan period njegove umetnosti. Dve figure simbolično su stopljene na slici dok se suočavaju sa zlatnim savršenstvom. Muška snaga prikazana je kroz niz crnih i sivih blokova koji se spuštaju niz njegovu figuru, dok se ženska energija, nežnost i senzualnost emituju kroz cvetne motive, krugove, i talasaste linije. U ovom kontrastu nežnosti i snage, dostignuta je savšena harmonija između dvoje zaljubljenih u momentu poljupca. Klimt je kroz dve potpuno obučene figure uspeo da manifestuje trenutak potpunog senzualnog zadovoljstva.

Poljubac je prvenstveno osuđen u društvu kao pornografsko delo, iako su obe figure na slici u potpunosti pokrivene. Uprkos negodovanju auditorijuma, Poljubac je prodat pre nego što je uopšte bio završen. Kupac je bio muzej Belvedere u Beču, gde se slika nalazi i danas. Ova slika je završno delo Klimtovog zlatnog perioda i smatra se zenitom njegove umetnosti, a obeležava je zlatni listić koji vodi poreklo iz Vizantijske umetnosti koja je imala velik uticaj na Gustava. Poljubac je minaž različitih umetničkih škola i pravaca, pored jasnog Vizantijskog uticaja, prožet je i motiv japanskih grafika, a posebno je uočljiv kontrast u ogrtačima dvoje ljubavnika. Zbog toga što je ovo delo mešavina svega što je umetnika inspirisalo, i izgradilo njegov upečatljivi stil, Poljubac nosi potpis Klimtovog pravca, secesije. 

Klimtov Poljubac, za nas je najlepši materijalni dokaz o ljubavi i nežnosti, i inspiriše nas svakog dana. Da stvaramo, da zlatom bojimo dane, da volimo, da se malo češće prepuštamo nežnostima, i da iznova pronalazimo radost u sebi.

Naša kolekcija posvećena ovom delu znači upravo to, a majice sa motivom Poljupca i dalje su dostupne na našem sajtu. Ovo je još jedna od tema koju smo uradili u saradnji sa grafičkim umetnikom Ivanom Mesarošem. Jednostavnost linija kojima je dočarana slika referiše na Klimtove skice a poruka na leđima sada je već zaštitni znak našeg brenda. Voleli bismo da vam naš doprinos umetničkom svetu kroz rekreacije dela koje volimo, donese istu radost, inspiraciju i katarzu kao i umetnost sama.

Post a comment

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0