Zaga Clothing

Matisov ples

Anri Matis (franc. Henri Matisse) bio je francuski umetnik o kom se često govori kao o najznačajnijem francuskom slikaru dvadesetog veka. Rođen je 31. decembra 1869. na severu Francuske, a preminuo je 3. novembra 1954. u Nici. Tokom 85 godina svog života, ostavio je neizbrisiv trag u svetu umetnosti, prvenstveno kao slikar a onda i kao skulptor i kolažista. 

Sa 22 godine napustio je karijeru pravnika i posao u advokatskoj kancelariji i došao u Pariz da studira slikarstvo, ovo ga čini sledbenikom izbora sopstvene duše iliti soulseeker-om, kako mi to volimo da kažemo. Henri je bio začetnik Fovizma koji je bio prva umetnička revolucija u dvadesetom veku. 

Konkretno ime pokreta – Fovizam, odnosi se na komentar jednog novinara koji Matisa i njegove savremenike komentariše izrazom Les Fauves – divlje zveri, u pokušaju sarkazma i podrugivanja, međutim u tom momentu ovaj izraz se ustaljuje i ostaje naziv pokreta do danas. 

Pored Matisovog jedinstevenog načina crtanja, ono što dominira njegovim delima jesu živopisne, jake i uvek prisutne – boje. Način na koji je Matis dodeljivao boje svojim slikama često nije imao nikakve veze sa naslikanim predmetima u stvarnosti već sa njegovim osećajem.

Ono o čemu sanjam je umetnost ravnoteže, čistoće i spokoja, lišena problematičnosti i depresivnosti predmeta … ublažujući i smirujući uticaj na um, nešto poput dobre fotelje koja pruža opuštanje od fizičkog zamora.
– Anri Matis

Matisov Ples nastaje 1910. godine po narudžbi ruskog biznismena i entuzijaste za umetnost Sergeja Ščukina. Prvu verziju Plesa Matis je naslikao 1909. godine kao studiju za konačnu verziju. Ova slika nastaje uz shvatanje umetnika da sa nastankom fotografije, on više ne mora da pridaje veliki značaj detalju jer detalj postaje sastavni deo fotografije, zato se vraća osnovnim elementima slikarstva: liniji, boji i formi. Ples je oda životu, radosti, napuštanju fizičkog, i postala je amblem moderne umetnosti.

Slikar više ne mora da se okupira detaljima. Fotografija je tu da nam da mnoštvo detalja sto puta bolje i brže. Plastična forma će predstaviti emociju najdirektnije moguće i na najjednostavnije načine.
– Anri Matis

Upravo ova slika, inspirisala je i nas da stvaramo. Inspiracija vrlo često može da bude u poruci koju neko delo šalje, Ples u umetničkom smislu daje nam prirodnu fluidnost i dinamičnost pokreta, u prenesenom smislu, ova slika nosi poruku o sreći, o užitku, o opuštanju, o ljubavi prema životu.

I upravo zbog toga, nama je bilo od izrazitog značaja da tu poruku poklonimo vama kroz ZAGA x Matise kolekciju. 

 

Iz ove kolekcije inspirisane Matisom, pored majica klasičnog kroja, stoje vam na raspolaganju i naši duksevi, kao i letnje oversized haljine koje su idealna opcija za različite aktivnosti tokom urbanog gradskog zivota. Komadi inspirisani Matisom i dalje su dostupni u našoj prodavnici ili na onlajn šopu i možete ih pronaći na sledećem linku: https://www.zagaclothing.com/product-tag/matisse/

Svi printovi na nasim majicama delo su različitih grafičkih i likovnih umetnika sa kojima sarađujemo. Crtež Matisovog Plesa, ovde je prikazao novosadski umetnik Ivan Mesaroš. Posebno naglašena pink linija na prvom plesaču estetski vuče paralelu sa neon bojama koje naš brend koristi u svom prepoznatljivom dizajnu kao sredstvo ekspresije.    

Post a comment

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0