Zaga Clothing

BlogCapsule Collection

Capsule Collection

Kapsula kolekcija ili Kapsula garderober jeste koncept koji kaže da svaki garderober treba da ima nekoliko vanvremenskih komada koji će biti osnova za dodavanje trendi odeće. Do ove ideje prvo dolazi Suzi Fou (eng. Susie Faux) koja je bila vlasnica londonskog butika Wardrobe tokom sedamdesetih godina prošlog veka. Do popularizacije ovog termina ipak dolazi nešto kasnije, 1985. godine sa kolekcijom dizajnerke Done Karan 7 easy pieces. Ova kolekcija sastojala se iz jednog bodija, suknje, savršeno iskrojenog sakoa, haljine, jednog kožnog komada, kašmirskog džempera i bele majice, a ideja je bila da ovi komadi treba da omoguće tranziciju iz dnevnog u večernji autfit i od poslovnog do parti izgleda. Dona je za svoju reviju obukla devojke samo u bodije, a one su se onda na pisti presvlačile kako bi dočarale korisnost dizajnirane kolekcije. Ono što je takođe karakteristično za ovakve kolekcije jesu boje, odnosno, izostanak boja. U Kapsula kolekcijama najčešće možete videti crnu, belu, sivu i bež uz sitne varijacije kada je u pitanju toplina nijanse. Ideja je da ovi komadi budu jednostavni, neutralni, i lako uklopljivi sa svim ostalim stvarima koje posedujete. Ovaj koncept takođe nalaže da odeća koju biramo za osnovu mora da bude kvalitetna i dugog veka, što znači da su ovi komadi oni u koje treba da investiramo. Zbog toga što odeća koju nosimo treba da bude prijatna na našoj koži, treba da je volimo i da nam traje, a to ćemo postići samo ako biramo kvalitetno.

O tome kojih sedam komada bi Dona Karan izdvojila kao najupečatljivije tokom cele svoje karijere možete pročitati na sledećem linku: https://www.vogue.com/slideshow/donna-karan-seven-career-highlights-cold-shoulder

Dona Karan: 7 easy pieces, photo: pinterest.com

U ovoj priči postoji potencijalni problem, a to su kroj i univerzalnost. Slažemo se da svaki orman treba da ima par odličnog džinsa, jednu kvalitetnu belu košulju, crnu i belu majicu i sako koji će stajati kao da je krojen za vas, ali bitno je da uzmemo u obzir i lične afinitete svakoga od nas. Ne postoji univerzalni kroj koji će lepo stajati na svakom telu i svakoj visini, a možda još bitnije, moramo uzeti u obzir godine, profesiju i preference pojedinaca. Bitno je da izaberete komade koji će biti vanvremenski za vas, a koji će imponovati vašoj figuri i naglasiti vaš stav i karakter. Odeća je tu da ponekad govori umesto nas, i upravo osnova našeg garderobera treba da bude i ono što je u osnovi našeg bića, pa je neophodno da pri odabiru komada u njima vidimo sebe i ono što želimo da drugi primete na nama. Ono što mi želimo jeste da ispoštujemo kodeks oblačenja koji naše obaveze očekuju od nas, ali da izbegnemo uniformisanost, i u potpunosti zadržimo svoj identitet kroz ono što nosimo.

Naš predlog ovog puta su komadi iz ZAGA kolekcije koji predstavljaju osnovu svakog autfita – košulja i majica kratkih rukava. Majica na kratke rukave možda je i najkorisnija stavka koju imate u svom ormanu, ona ima toliko široku namenu da sama može da čini osnovu svakog vašeg autfita. Samostalno ili uz dodatak sakoa, bomber jakne, kimona ili krupno pletenog kardigana, ukoliko je dobro izaberete, biće nešto čemu ćete najčešće naginjati. Upravo s idejom da ovo bude komad koji ćete često nositi, koji će vam dugo trajati i koji ćete obožavati nastale su ZAGA majice na kratke rukave. Ono što je specifično kod kroja ovih majica jeste malo duži rukav, koji će savršeno prigrliti vaš biceps, sveden i ne previše otkrivajući V izrez, i sitni detalji na rukavu i ledjima sa porukom o ljubavi, koji su karakteristika brenda.

https://www.zagaclothing.com/product-category/women/t-shirts/

Ono što će vam biti neophodno za tradicionalniji i elegantniji look jeste košulja. U zavisnosti od toga kako je kombinujete, jedna košulja može da bude potpuni kameleon iz prilike u priliku. Ona treba da bude odraz vas, kroj treba da prati vaš pokret, a svaka crta na njoj mora da naglašava crte vašeg karaktera i vašu ličnost. Mi vam predlažemo La vida košulju u beloj i crnoj boji, čiji razigrani stil se ogleda u karneru koji će zagrliti vaša ramena, i romantičnim rukavima sa ranflom koji u zavisnosti od stajlinga mogu biti svečani ili boho element.

https://www.zagaclothing.com/product-category/outlet/page/2/

Mi čvrsto verujemo u moć odeće, i to vam često govorimo, zato što smatramo da je to jedan od osnovnih načina ekspresije i pokazatelj vaše ličnosti. Bitno je da odeću biramo za sebe, onako kako vidimo i doživljavamo sebe, onako kako osećamo da treba da izgledamo, i naspram onoga što želimo da emitujemo. Postoji mnogo načina da naš garderober sadrži sve neophodne elemente a da nikada ne postanemo dosadni ili se uklopimo u masu.

Every woman was dressing like a man. She was walking down the street in a shirt, tie, and suit because that’s a ‘businesswoman.’ I said, ‘That’s not a woman.’ A woman is her body, her sensuality, and her tailoredness, so I combined them together.
– Dona Karan

Kapsula kolekcija je sjajan koncept koji podržavamo u svakom smislu, to je način da našu garderobu ne gomilamo i ne zagubimo se u trendovima, već zaista nosimo, volimo i iskoristimo u potpunosti. Upravo tome svi treba da težimo. Ono na šta mi stavljamo akcenat jeste personalizacija ovog koncepta i pozitivan osećaj koji će nas pratiti od momenta kada se obučemo kroz ceo dan, do večeri kada skinemo odabranu kombinaciju. Ne zaboravite da naše predloge za kapsulu, La Vida košulje i majice na V izrez možete kupiti na sniženju putem našeg sajta www.zagaclothing.com

Post a comment

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0