Zaga Clothing

BlogFer proizvod

Fer proizvod

Odeća je sastavni deo naših života. Pored svoje osnovne funkcije, ona nam daje prostor da bez ikakvih reči pokažemo svoju ličnost, raspoloženje, stav i predstavimo sebe tačno onako kako želimo da nas i drugi dožive. Međutim, iako je modna industrija jedan širok i zabavan prostor u kom možemo da se igramo i uživamo, ona ima mnogo ozbiljniju ulogu u svetu i životima svih ljudi, ne samo onih koji spadaju u grupu modnih entuzijasta. Modna industrija koju poznajemo danas sastoji se iz hiperprodukcije sa jedne i hiperkonzumerizma sa druge strane, i začaranog kruga u kom se prevelika količina odeće proizvodi nekvalitetno i s ciljem da traje kratko, a ljudi je kupuju, gomilaju, vrlo brzo iskoriste, bace i ponovo pokrenu ciklus sa novom kupovinom.

Međutim, izuzetno je bitno da nas zanima ko pravi našu odeću, od čega, gde, na koji način je ona obrađena i kojim hemikalijama je tretirana. Zašto? Zato što je modna industrija jedan od najvećih zagađivača planete i pogodno tlo za neetičko poslovanje, a naše neznanje o ovim stvarima zeleno je svetlo za dalji razvitak ovakve industrije. Mi kao mali lokalni brend osećamo odgovornost da podržimo sasvim suprotan način poslovanja, i da o njemu govorimo, i podržimo svaki medij koji je to već uradio ili neumorno radi, i da u našoj proizvodnji pravimo korake koji će doneti samo beneficije svim uključenim subjektima.

Upravo zbog ovih stvari, mi u našoj proizvodnji koristimo samo visokokvalitetne prirodne materijale (pamuk, viskoza, tašlama), strogo vodimo računa pri naručivanju materijala kako bismo postigli zero waste proizvodnju, prilikom štampe koristimo uljane boje koje u sebi ne sadrže teške metale i aplikuju se tehnikom sito štampe koja ostavlja otisak visokog kvaliteta. 

Sarađujemo sa nekoliko malih pogona koji uslužno šiju za nas, a pored toga imamo i deo sopstvene proizvodnje koja se odnosi na finije krojačke usluge i šivenje po meri u našem ateljeu.

Ono na šta smo posebno ponosni je saradnja sa fabrikom LIRA u Kikindi, gde naše proizvode izrađuju osobe sa invaliditetom. Oni su divan i uigran tim koji vrlo posvećeno radi na šivenju naših artikala.

Na osnovu ove proizvodnje, naši proizvodi (cegeri, majice, haljine) nose sertifikat FER proizvoda, što znači da su ga izradile osobe sa invaliditetom. Prilikom kupovine bilo kog proizvoda iz našeg asortimana, Vi kao naši klijenti automatski pružate podršku njihovim radnim mestima , i to je za sve nas od velikog značaja.

Više o tome šta je FER proizvod možete pročitati na linku: https://www.uips.rs/fer-proizvod

Malo više, i stručnije o tome zašto je bitno da pažljivo birate brendove kojima dajete svoje poverenje i zašto treba da vas zanima odakle dolazi odeća koju nosite, pričali smo sa modnim novinarkama Dunjom Jovanović i Marijom Radaković koje su i autorke podkasta F.FM na kom pričaju o modi, ali ozbiljno. Dunja i Marija bave se temom modne održivosti već tri godine, a veliki broj pratilaca i ogroman uticaj koje imaju na auditorijum svedoče da su njih dve jedini modni, društveno odgovorni medij koji nam je potreban.

Zašto je bitno da potrošače zanima odakle dolazi njihova odeća, kako se proizvodi i ko je šije?

Ogromna količina proizvedene odeće, ima direktne posledice po naše prirodno okruženje, globalno društvo ali po najnovijim studijama i po ljudsko zdravlje.

Nekontrolisana upotreba prirodnih resursa, upotreba hemikalija, pesticida i insekticida za uzgoj prirodnih materijala, sve veća zastupljenost i upotreba plastičnih materijala koji nastaju od nafte (60% odeće izrađeno je od poliestera), zatim ogromne emisije ugljen-dioksida usled brojnih faza transporta, i na kraju tekstilni otpad koji nastaje u procesu proizvodnje, ali i onaj koji mi svi kao potrošači proizvodimo kada odbacimo odeću, samo su neki od načina na koje modna industrija zagađuje i narušava naš prirodni ekosistem.

Kada je reč o društvenom aspektu, uslovi rada u tekstilnoj industriji su zabrinjavajući – plate su minimalne, prostor u kome se odeća proizvodi često zapušten i nebezbedan, a kršenje radnih i ljudskih prava široko je rasprostranjeno.

Prema najnovijim studijama, posledica prekomerne proizvodnje i upotrebe sve lošijih i plastičnih materijala, jeste i negativan uticaj na ljudsko zdravlje. Naučno je dokazano da mikroplastika, koja u najvećoj meri potiče iz odeće, može imati štetan uticaj na naše zdravlje, jer kad udje u ljudski organizam ima sposobnost da menja gensku strukturu ćelije. Ovo je poprilično zabrinjavajuć podatak, imajući u vidu da na nedeljnom nivou, u svoj organizam unesemo čestice mikroplastike u količini koja je ekvivalent jedne kreditne kartice.

Dok ne dođe do suštinskih promena u samoj industriji, dobra vest je da svim mi pojedinci imamo uticaj i možemo da damo svoj doprinos, upravo kupovnim odlukama na ličnom nivou i načinom na koji se odnosimo prema odeći. Promišljena kupovina umesto implusivne, fokusiranje na kvalitet i dugovečnost odeće, izbor kvalitetnih, prirodnih, organskih materijala, davanje prednosti malim lokalnim proizvođačima i etički proizvedenim komadima, prosleđivanje odeće ljudima kojima je zaista potrebna – predstavljaju upravo neke od načina.

Zašto je bitno da brendovi teže održivom modelu poslovanja?

Zbog ograničenih prirodnih resursa na našoj planeti to je jedini model koji može da spreči katastrofu ka kojoj trenutno idemo. Sadašnji, linearni model poslovanja, koji se zasniva na prinicipu proizvedi-plasiraj-odbaci u ogromnoj meri doprinosi klimatskim promenama, a to je problem koji ne može da se “vrati unazad” može samo da se zaustavi na sadašnjem nivou. Tako da jedini mogući model jeste onaj koji posluje odgovorno i etički – u kontekstu svog okruženja i globalnog društva.

Ovo se odnosi prvenstveno na industriju i velike brendove jer oni jesu najodgovorniji za današnju situaciju i zagađenje.
Kada je reč o manjim i lokalnim brendovima, njihova prednost je što u samom startu ispunjavaju neke od kriterijuma održivosti – količina proizvedene odeće je mala, uglavnom je šiju u radionicama i zbog toga im je lakše da prate celokupni lanac i proces proizvodnje. Takođe, iz tih razloga brže mogu da uvedu I neke dodatne usluge poput npr. prepravke i redizajna svojih komada.

Zašto treba da biramo fer proizvode?

Na taj način podržavamo lokalno tržište i ljude koji posluju etički.

Međutim, da bismo svi mi uopšte mogli da napravimo izbor i damo prednost fer proizvodima, glavni preduslov fer proizvodnje i održivosti jeste – TRANSPARENTNOST.

Dakle, transparentnost je prvi i osnovni standard koji je potrebno postaviti i ispuniti, a podrazumeva javno objavljivanje informacija o faktorima, uslovima proizvodnje, lokacijama proizvodnje, i na našem prostoru posebno problematičan deo – cenovna transparetnost – javno isticanje cena sa informacijama šta ona tačno uključuje. U praksi to bi značilo da se na etiketama navede poreklo i specifikacija materijala, način održavanja, ukoliko se komunicira da je materijal eko – obrazložiti zašto i šta ga čini takvim, koje su njegove prednosti, u slučaju da postoji sertifikat šta on tačno podrazumeva, zatim navesti lokaciju proizvodnje tj. fabriku ili radionicu, broj članova kolektiva, kako je cena formirana i šta sve uključuje.

Ovakva praksa aposlutno je u obostranoj koristi i važna za sve nas – jer brendovi koji posluju fer i po određenim prinicpima održivosti postaće prepoznatljivi kao takvi, dok oni koji suštinski to ne rade već koriste određene fraze u marketinške svrhe, neće moći da ispune ovaj uslov. Sa druge strane, kupci će lakše moći da se odluče ukoliko imaju na raspolaganju što više informacija. I možda najvažnije – ovo je odličan način da se izgradi odnos pun poverenja, što je neophodno na lokalnom tržištu kako bi svi mi više cenili i vrednovali malu lokalnu proizvodnju i počeli da razvijamo kulturu kupovine domaćih brendova.

No posts were found for provided query parameters.

Post a comment

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0