Zaga Clothing

BlogIzbor karijere – nikad nije kasno

Izbor karijere – nikad nije kasno

Prošlog petka na našem Instagram profilu razgovarali smo o jednoj temi o kojoj se u našoj javnosti ne polemiše često, a nama je izrazito značajna – izbor karijere. Kako izabrati karijeru, da li smo previše mladi i nezreli u dobu kada treba da izaberemo svoje fakultetsko obrazovanje, kako da se odlučimo za pravi poziv ukoliko smo multitalentovani i kada je kasno da da se predomislimo, zapravo, da li je ikada kasno da menjamo svoje afinitete i promenimo profesiju? Ovo su pitanja o kojima smo govorili sa našom gošćom, psihološkinjom Aleksandrom Birtom.

Pored Zage, koja stoji iza istoimenog modnog brenda i emituje sve što stvara kao umetnik, dizajner i vizionar, a čije se fakultetsko obrazovanje ne može povezati sa modnom industrijom postoje i mnogi svetski dizajneri koji su imali isti put ka modi. Ralf Loren, Muća Prada i Đorđo Armani su imena koja su napravila modnu industriju koju vidimo danas. Brendovi kao što su Ralph Lauren, Prada, Miu Miu i Armani dali su nam klasike koje volimo, a koje neretko možemo da vidimo i u interpretaciji high street brendova koji se oduvek ugledaju na ove modne kuće. Međutim, niko od njih nije prošao formalnu edukaciju koja bi ih pripremila za rad u modnoj industriji, što ih ni u jednom pogledu nije sprečilo da postanu svetski priznati dizajneri. 

Muća Prada i Đorđo Armani školovali su se na Univerzitetu u Milanu. 

Đorđo Armani

Đorđo je želeo da bude lekar, međutim, posle tri godine studiranja medicine prestao je studije i otišao u vojsku, nakon čega je počeo da radi kao prodavac na muškom odeljenju u robnoj kući u kojoj je prikupljao sve neophodne trikove za modni marketing i stekao svoja prva iskustva. 

Tokom šezdesetih godina prošlog veka počeo je da radi kao dizajner muškog donjeg veša za kompaniju Nino Cerutti,

 istovremeno je sarađivao sa mnogim modnim kućama u kojima je radio kao gostujući ili freelance dizajner dok 1975. godine nije osnovao svoju modnu kuću Giorgio Armani.

Sa druge strane, Muća Prada je doktorica političkih nauka iako je mi znamo kao osnivača modnih kuća Prada i Miu Miu

Mada je Muća zenit svoje karijere dostigla u svetu mode, ovo nije prvi kreativni posao kojim se ona bavila, nakon što je završila studije provela je pet godina u pozorištu, vežbajući i nastupajući kao mimičar. 

Tek 1985. godine pravi svoju prvu torbu, a 1989. dizajnira i prezentuje svoju prvu žensku ready to wear kolekciju.

Muća Prada
Ralf Loren je završio Baruh fakultet na Menhetnu na kom je pohađao poslovne studije nakon kojih je otišao u vojsku. Kada se vratio iz vojske, postao je prodavac u kompaniji Brooks Brothers koja je u tom momentu bila najpoznatija robna marka. Vrlo brzo počeo je da dizajnira muške kravate pod imenom Polo, koje su preprodavale velike robne kuće poput Bloomingdale-a. Već 1970. dobio je Coty nagradu za dizajn nakon čega je njegova karijera brzo napredovala do imena i prestiža po kom ga prepoznajemo danas.

Nikad nisam mislio da ću biti dizajner, čak nisam znao šta to znači biti dizajner, ali oduvek sam znao da u sebi nosim nešto što želim izraziti.
– Ralf Loren

Ono što mi želimo jeste da vas ohrabrimo da ostvarite svoje snove, da posvetite vreme sebi i svom rastu, u svakom smislu a pogotovo poslovnom. Posao kojim se bavimo drži vrlo bitnu ulogu u našim životima, on treba da bude nešto što volimo i što će nas ispunjavati, upravo zbog toga treba da pratimo sopstveni impuls, da ohrabrimo svoj multipotencijalizam i da se ne odričemo nijednog dela svoje ličnosti već da ga prihvatimo, poboljšamo i ispoljimo kako bi i drugi videli taj deo nas. Nikada nije kasno da promenite profesiju, nikada nije kasno da uplovite u vode koje su vas možda do sada plašile ili su vam ulivale nesigurnost. Postoji mnogo lepote u nepoznatom, a razbijanje strahova je neophodno na putu ka otkrivanju sebe.

U razgovoru sa diplomiranom psihološkinjom Aleksandrom Birtom saznali smo da multipotencijalnost znači da smo mi kao ljudi često multitalentovani i da imamo prava na više profesionalnih ostvarenja u životu, da nikad nije kasno da počnemo da radimo ono što volimo, na koji način da usmeravamo svoju decu i da li su nas ona već prevazišla u svojoj slobodi da budu ono što jesu i koliko je zapravo uloga roditelja značajna za odabir profesije deteta.

Mi vas pozivamo da pogledate naš video ako niste, u nadi da će vas on inspirisati ili vam pomoći da se odlučite na neki novi korak u svojoj karijeri.

Ukoliko ste već pogledali, pišite nam u komentarima o ljudima koji su se “kasno” otisnuli na svoj “pravi” put, ili o svojim željama na kojima ćete u budućnosti raditi.

Želimo da razbijemo stigmu da postoji kasno vreme za promene, i da vas ohrabrimo da radite na sebi i da se svakodnevno gradite dok ne postignete sopstveni zenit o kom sanjate.

Život je samo jedan, i ono što možemo jeste da probamo.

Post a comment

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0