Zaga Clothing

BlogJa sam ko sam

Ja sam ko sam

Umetnost je polazna osnova svakog našeg dizajna, ona nas inspiriše, okrepljuje i komunicira sa nama svakodnevno, kroz svesno i nesvesno. Raduje nas kada se naša strast ka umetnosti pretoči u opipljive komade koje vi zavolite i nosite. Zato, neretko pišemo o našoj inspiracji umetnošću o tom večitom spiritus movensu koji nas pokreće.

Nedavno smo imali priliku da našu novu kolekciju prikažemo u kući umetnosti Galeriji Matice srpske, pod okriljem manifestacije Digital Fashion Week Srbija, koja nas je pozvala da upravo mi budemo predstavnici umetnosti u modi, kao deo projekta pet dizajnera u pet muzeja u Srbiji. Ovaj poziv nas je ispunio radošću i srećom i još jednom nam potvrdilo da kada nešto radite iz ljubavi i punog srca, dobar vetar duva u vaša jedra..

Za ovaj događaj izabrali smo kolekciju koju smo uradili u saradnji sa beogradskom grafičkom dizajnerkom Tijanom Tripković u čiji smo se rad totalno zaljubili još pre par godina.

Tijana je neko ko u svom radu često predstavlja žene onakve kakve jesu, u trenucima mira, dokolice, lamentiranja nad sopstvenim životom. Ono što je dominantno u njenim radovima je mirnoća i spokoj kojim njene muze odišu.

Taj mir i prihvatanje svog identiteta imalo je magnetsku snagu za nas i odmah smo se u nju zaljubili, te poželeli da se družimo sa tim opuštenim ženama odevenim u pink odore ili sasvim nagim, da kroz tu ležernost živimo svoju žensku prirodu i budemo jedna od njih.

Kolaboracija sa Tijanom dogovarana je duže vreme, ali nas je korona omela i usporila, te smo je zapravo premijerno prikazali tek sada. Ovaj umetnički okvir koji nam je dala GMS i izložba Identiteti, pokazali su nam još jednom da se sve dešava u najbolje vreme za nas i da ni ovo kašnjenje nije bilo slučajno.

U dogovoru sa Tijanom nastala su dva rada od kojih je jedan bio izložen na izložbi u okviru Digital Fashion Week-a i uzet kao tema koja je savršeno uparena sa tekućom izložbom IDENTITETI u Galeriji Matice srpske. U okviru kapsula kolekcije, prikazali smo tri modela koja su ponela majice, kaftane i suknje sa printom JA SAM KO SAM i prepoznatljivim Tijaninim pink nudama.

Kolekcija Ja sam ko sam inspirisana je ženama kao centralnim bićima, njihovom potrebom da se prikažu onakvim kakve jesu, željom da budu prirodne i da se osećaju udobno u svojoj koži.

Poruka JA SAM KO SAM namenjena je ženama koje su spremne da prigrle svoj identitet, da se rasterete stega i očekivanja ne samo društva, već i svog bliskog okruženja. Ona donosi rasterećenje, olakšanje, želju da u svojoj biti budemo prepoznate i podržane onakve kakve jesmo, i snagu da se za to olakšanje borimo u svetu koji nas stalno navodi na razna ukalupljiavanja, organičenja i nameće nam razne veštački stvorene identitete.

Snimak predstvaljanja nase kolekcije sa DFW Srbija možete pogledati na linku ispod https://youtu.be/Y2QKi4hx5Nk?t=2225 , (naš intervju počinje od 38. minuta), a sjajnu izložbu IDENTITETI u postavci autora i kustosa Nikole Ivanovića do sredine jula u Galeriji Matice srpske.

Naši komadi nakon izložbe nalaze se u našoj prodavnici u Radničkoj 30 u Novom Sadu, i čekaju neke nove muze da ih prošetaju kao statement i pokažu svetu svoje pravo lice.

Post a comment

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0