Zaga Clothing

BlogMasha’s collection

Masha’s collection

Ne pričam često na blogu o tome da sam mama troje dece, koliko me je majčinstvo ispunilo, upotpunilo i na koju stranu je okrenulo moje biće. Biti žena preduzetnica u Srbiji nije nimalo lako, pogotovo ako vam se ta životna odluka nije desila u dvadesetim, nego u tridesetim, kada je nju pratila i odgovornost prema malom plemenu koje odrasta uz vas i čiji ste uzor.

Kako je posao modnog dizajna za mene došao kao jedna unutrašnja potreba da se kreativni deo mene iskaže, moja deca su zapravo u svemu tome imala i veću ulogu nego što se i meni samoj činilo. Svaka trudnoća činila je da se spoljašnji svet utiša i onaj unutrašnji oživi i dodje do izražaja. Boje su postale jasnije i izražajnije, zvuci mekši i lagodniji i ja sam se sve više okretala sebi. Ulazila u ženski princip i ostavljala svu efikasnost i energiju muškog principa da čekaju neka nova vremena. Toliko sam uživala u tome.

U prvoj trudnoći kupila sam prva platna, uljane boje, četkice i počela da slikam. Slikala sam sama, neuko, ali sam u tome uživala svim svojim bićem. Tokom druge trudnoće vratila mi se ljubav prema muzici, donela sam stari sintisajzer iz kuće mojih roditelja, i sve note koje sam ikada imala i počela da se prisećam svih kompozicija koje sam svirala kao dete. Sama, bez mentora, ali odana svojoj želji. U trećoj trudnoći, bila sam već prava mecena u tretiranju svojih ljubavi, i neizmerno sam uživala u ugođajima koje sam sebi iznova činila.
Elem, posle deset godina koračanja putem svoje duše znala sam gde mi je dom i šta mi prija. Posao modnog dizajnera stasavao je zajedno sa mnom, i baš kao i ja prolazio brojne faze. Ja sam ga nosila sa sobom, razmišljajući o novim idejama dok sam se igrala sa decom, kuvala ručak, radila sve ono sto inače radim, jednostavno postao je deo mene i mog života.

Dugo sam želela da napravim nešto bas za njih, inspirisano njima. Prva kolekcija koja je bila omaž mojoj deci i njihovoj najbitnijoj ulozi u mom životu bila je sa crtežima Malog Princa. Vrlo brzo, kroz njihovo odrastanje javile su se i nove ideje i želje, a ove majice ostale su slatka uspomena na početak njihovog učešća u rastu mog brenda. Sećate se ovoga?

Tesla majice su sve vreme trasirale svoj put kao unisex komad za sve urbane dečake i devojčice, koji su smart i cool u isto vreme, ali Frida dugo nije imala svoju dečiju naslednicu.

Masha je uvek uživala učestvujući u mojim kreativnim procesima, planiranjima i odlukama. Neretko je crtala za mojim radnim stolom i naravno, tu je bilo modnih ilustracija , crteža Fride, manekenke Twigi i mnogih drugih njenih ideja, a posebno je uživala kada bih je povela sa mnom na set i kada je imala priliku da se oproba u ulozi modela.

A onda sam shvatila, hajde da ono sto će biti prva linija za devojčice izađe baš iz njene glavice. Bude najsličnije onom sto bi devojčice uradile. I nacrtali smo Fridu. Napisali ispod na ćirilici Sama Svoja Muza, tako da svaka mala devojčica može to da pročita. Masha je želela da kutija u koju ćemo pakovati ovu kolekciju bude ujedno i bojanka po kojoj će deca moći da boje i personalizuju svoju Fridu. Na leđa dodali etiketicu Born to create, jer oni to upravo to i jesu. Iscrtali smo set stikera, jer gde su deca i umetnost, tu su i boje, cveće, duga, zvezda padalica. I tako su nastale tunike za male muze.

Danas vam predstavljamo liniju inspirisanu mojom Mashom, ali i svim devojčicama koje su same svoje muze. Čitava ideja i koncept nastao je kroz naše zajedničke razgovore. Poruka koju naše Frida muze nose je ono što želimo da podelimo sa svim kul devojčicama. Mene je moja naučila da uvek osluškujem sebe, da radim stvari u kojima najviše uživam, da se nikad ne stidim svojih osećanja i da se istim vodim, i da je ono po čemu sam posebna već u meni, i svakog dana me motiviše da to nešto i pronađem.
Komadima iz naše Masha’s kolekcije možete obradovati svoje male muze klikom na naš online shop ili odlaskom u našu prodavnicu u Radničkoj 30, u Novom Sadu.

Post a comment

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0