Zaga Clothing

BlogSrpski tekstoviHarmonični spoj dva majstora umetnosti

Harmonični spoj dva majstora umetnosti

Od oktobra ove godine, na izložbi Galerije Matice srpske, možemo bolje da se upoznamo sa jednom epohom, koja je obeležila kraj 19. i početak 20. veka. U okviru izložbe biće predstavljena tri ženska portreta iz tri raličita muzeja – Galerije Matice srpske, Umetničko – istorijskog muzeja u Beču i Galerije Belvedere. Kroz prizmu dva umetnika, upoznaćemo se sa društvenim kontekstom u kojem su dela nastajala, a po prvi put će se spojiti stvaralaštva Jovanovića i Klimta.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski i dizajnerka Zagorka Kalentić Marković

Iako naizgled spoj nespojivog, krucijalna sličnost ova dva umetnika ogleda se u njihovoj sposobnosti da inspiraciju pretoče u veličanstvena remek – dela. Vođeni dubinama ljudskih emocija, obojici su glavni pokretač pri stvaranju bile žene, njihova lepota i snaga. Svojom kreativnošću, tehničkim umećem i interpretacijom ženske lepote, ostavili su trajan uticaj na umetnost, dok su njihove slike postale prepoznatljivi simboli estetike i senzibiliteta njihovog vremena.

Portreti naslikanih žena Paje Jovanovića prikazuju elegantnost i dostojanstvo, često obavijene kulturnim i istorijskim elementima. Poznato je da je Paji večna muza bila upravo njegova supruga Hermina Dauber Muni, ali kako Muni nije bila jedina lepa žena koju je Jovanović slikao, tako imamo i druga svedočanstva o ovom delu. Nije poznato koja Bečlijka je u pitanju, ali se pretpostavlja da je ova misteriozna dama poticala iz nekih plemićkih krugova.

Kako već to uglavnom biva, jedna kreativa je vodila ka drugoj, pa smo mi dobili priliku za saradnju i osmislili dizajn majica inspirisan umetnikovim pomenutim muzama. Vas majice čekaju u suvenir šopu Galerije Matice srpske, a nas čeka beskrajna radost što ćemo vas negde u gradu sresti baš u njima!

Ne moramo da naglašavamo da su i nama kroz ovo putovanje kreiranja brenda najveće vodilje bile žene, konstantno nas podstičući da rastemo i napredujemo. I nastaviće to da budu. Žene sa neverovatnim kapacitetom za inspiraciju i snagu. Svojim delovanjem i idejama, često imaju jak uticaj na svet oko sebe, a da toga nisu ni svesne. Zato nikad ne treba da zaboravimo autentičnost svake žene u našem okruženju i koliki trag one ostavljaju u svetu, svakodnevno se boreći sa različitim životnim situacijama.

Tekst: Anja Gak

Post a comment

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0