Zaga Clothing

BlogSrpski tekstoviI CAN BUY MYSELF FLOWERS, reče gospođa Dalovej i dobaci buket Klarisi

I CAN BUY MYSELF FLOWERS, reče gospođa Dalovej i dobaci buket Klarisi

Neki romani koje pročitamo u mladosti su poput tetovaža koje nam se zauvek utisnu pod kožu, i iako ih možda niko drugi tamo ne vidi, stalno nas podsećaju na ono što smo nekad bili, šta smo u nekom trenutku spoznali, i ne daju nam da preko toga pređemo kao da se nikad nije desilo. Moje iskustvo sa Virdžinijom Vulf je upravo takvo – neizbrisivo, intenzivno poput mastila na koži, zauvek utisnuto u moj DNK poput žiga neke veze koju nisam čak ni svesno odabrala.

„Gospođa Dalovej” je roman koji sam pročitala sa 17 godina. Posle njega su usledili i drugi, možda veći, bolji, draži svetskoj književnoj kritici. Ipak, od svih njih, Virdžinija Vulf je ta koja mi se obratila tonom koji sam savršeno razumela. To je onaj osećaj kada pronađete pisca koji je „vaš”. Zauvek znate da je to to, volite ga i tačka. Samoizabrala sam svoju lektiru. Bila sam dodatno ponosna kada je moja mama rekla kako ona nikako ne voli Virdžiniju zato što joj je teška za čitanje, nejasna i (pre)kompleksna. To mi je imponovalo, možda baš zato što sam tad bila jako mlada (praktično klinka) i željna da razvijem delove sebe koji su bili drugačiji od osobenosti meni poznatih bliskih žena.

Da pojasnim, ne zbog nedostatka ljubavi prema njima. Mamu, sestru, baku sam uvek jako volela. Radi se o nečemu što ne isključuje ljubav prema bliskim osobama, ali što je možda povremeno otežava, a to je potreba za pronalaženjem sebe. Sopstvenog ja. Svog odraza u ogledalu. Prvo onog unutrašnjeg, pa onda i spoljašnjeg. Autentičnosti.

Već sam nezaustavljivo iščitala Virdžinijin komplet od četiri knjige (u tvrdom povezu u izdanju naše domaće izdavačke kuće „Svetovi” koje će mi zauvek biti najdraže), kada sam posle 5, 6 godina, jednog leta u Londonu, na uličnoj tezgi spazila originalnu G-đu Dalovej na engleskom i bukvalno ciknula od sreće kao da je preda mnom u najmanju ruku neki redak primerak dugo priželjkivanog dizajnerskog komada za koji, gle čuda, imam para! Kupila sam je i bila toliko van sebe od sreće da sam iznutra skakutala na jednoj nozi i zviždukala kao Pipi Duga Čarapa po sunčanom danu, dok mi je u ruci bila knjižica požutelih korica sa slikom engleske dame u elipsičnom ogledalu. Čitala sam je svaku noć. Makar po rečenicu, dve. Bila mi je kao mala Biblija. Tada nisam ni bila svesna da mi je trebala na više nivoa. Lečila me je i krpila rane koje još nisu ni stigle da se otvore. Kao da sam intuitivno uzela lek pre nego sto sam se uopšte i razbolela.

Iako živi u visokom engleskom društvu, Klarisa je bila duboko nesrećna i nesigurna, zbog toga što je upravo taj spolja savršeni život bio daleko od ispunjenog i autentičnog. Odrekla se sebe do te mere da je čak i njeno ime, Klarisa, utihnulo pod prezimenom uvaženog muža, g-dina Richarda Daloveja.

 Gde je pogrešila? Kako je izgubila svoje ja? Još važnije, kako da ga ponovo nađe? Sva ova pitanja tu su i danas, a važe za svaku od nas. Ipak, ono sto je Virdžinija uradila još tada, i zbog čega će za mene zauvek ostati prva heroina mog ličnog panteona, jeste činjenica da je ova pitanja postavila naglas, znajući da puno nje same živi u gospođi Dalovej. Štampati jednu takvu knjigu 1925. bio lavovski hrabar poduhvat.

Čini se da je danas sve mnogo lakše, da imamo više slobode da pravimo sopstvene izbore, kao i da ih se posle odričemo ukoliko nisu ono što smo od njih očekivali. Ali, iako imamo više alata na nivou delovanja, naša unutrašnjost, baš kao ni naša duša, nisu se bitno promenili. I dalje nam je potrebno je da „budemo dobro”. Da budemo svoji. Ako tu nešto škripi, ako nismo u miru i autentični sa svojim unutrašnjim „ja”, svaki odnos će neumitno trpeti.

Zato, kada kupujete sebi cveće, zapitajte se, nije li to jedan čin mnogo veći od ulepšavanja vaze i sobe, da ne kažem, Insta naloga? Nije li to zapravo potreba da u tom mirisu pronađemo sebe? Da ne čekamo, kao Klarisa, svoj 52. rođendan, nego da hrabro u sred nedelje, zapitamo sebe – miriše li ovo cveće na mene?

Ako ste i zalutale, ništa strašno! Tu smo da jedna drugu pridržimo, pomognemo da pronađemo pravi put i svojim primerom osvetlimo stazu. Čitajte, jer u tuđim rečima ima toliko snažnih lekcija i saosećanja.

I za kraj, mala preporuka, pošto ne dajemo naređanja ni sebi ni drugima, zar ne? Knjiga koja mi je takla dušu i koju vam želim uz kafu i buket cveća kupljenog samoj sebi. „Klara Klarisa”, spisateljice Marijane Čanak vrhunski je napisana ženska priča, koja opet – gle čuda – govori o identitetu jedne mlade žene, bolu koji je sebi nanela kada se od sebe udaljila, njenom prelasku od Klarise do Klare i ponovnom povratku sebi, Klarisi.

Za sve nas Klare i Klarise, gospođe Dalovej i Virdžinije Vulf, neka zamiriše to cveće što jače. Na nas!

P.S. I da, Majili odlično kapira ove stvari i hvala joj na tome.

P.P.S. Najtoplija preporuka: najlepše bukete za sebe, a i sve druge, možete pronaći u cvećari Provance u Šafarikovoj ulici u Novom Sadu.

Post a comment

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0