Zaga Clothing

Letnja lektira

Ušetali smo u najvreliji mesec leta, septembar je iza ćoška, a to znači samo jedno: Vreme je za lektire! I mada su mnogi od nas uveliko završili sa školskim obavezama, to ne znači da je kraj čitanju. Ovog puta, donosimo vam kratku listu knjiga koje su nas uvukle u svoje stranice, inspirisale, i promenile zauvek. Obojimo dane dobrim knjigama, leto je na izdisaju ali još uvek ima vremena da se upustimo u divlje avanture, makar i samo kroz stranice.

Upravo ova tri naslova našla su se na našim novim cegerima koji vas od danas čekaju u našoj prodavnici i online. Sezonama unazad cegeri su najpopularniji i najnosiviji aksesoar, jer osim što su izuzetno praktični, neodoljivo podsećaju na Pariz, korice starih knjiga, i cveće dok su istovremeno savršen kompanjon svakoj od nas u pobeđivanju dnevnih zadataka. Ovog puta, mi smo cegere oslikali našim omiljenim naslovima. A šta vi čitate ovih dana?

1. „Lovac u žitu” – Dž. D. Salindžer

Više puta cenzurisan i istovremeno najčitaniji roman na svetu ,,Lovac u žitu”, direktna je kritika na površnost društva. Iako je originalno objavljena pedesetih godina prošlog veka, njene poruke jednako su relevantne i danas. Glavni junak neprikosnoveni je buntovnik i borac protiv sveprisutnog licemerja i laži u svetu koji ga okružuje.

Certain things they should stay the way they are. You ought to be able to stick them in one of those big glass cases and just leave them alone. I know that’s impossible, but it’s too bad anyway.

Određene stvari treba da ostanu takve kakve jesu. Trebalo bi da ih stavite u jednu od onih velikih staklenih vitrina i ostavite ih na miru. Znam da je to nemoguće, ali svejedno je šteta.

2. „Dobar dan, tugo” – Fransoaz Sagan

Pored mora, usred letnje vreline davne ‘54. osamnaestogodišnja Fransoaz Sagan napisala je ovaj kultni roman. Ovo je vanvremenska priča protkana senzualnošću i nevinošću, priča o ljubavi, životu jedne ćerke i njenog oca i životnim preokretima koji su istovremeno i pretnja i blaženstvo. Ne sluteći da će njene tinejdžerske priče promeniti ceo svet, Fransoaz je postala najpoznatija i najusamljenija spisateljica na svetu.

“La liberté de penser, et de mal penser et de penser peu, la liberté de choisir moi-même ma vie, de me choisir moi-même. Je ne peux dire ˝d´être moi-même˝, puisque je n´étais rien qu´une pâte modelable, mais celle de refuser les moules.”

„Sloboda da mislim, da mislim loše i da mislim malo, sloboda da biram svoj život, da biram sebe. Ne mogu da kažem „da budem svoja”, jer nisam bila ništa drugo nego glina koja se može oblikovati, ali ona koja odbija kalupe.”

3. „Prohujalo s vihorom” – Margaret Mičel

Priča o veličanstvenoj, neustrašivoj, hirovitoj i borbenoj Skarlet O’Hari, ženi čiji je lik postao veći od samog romana i celog američkog Juga čija je ovo oda. Nagrađeno Pulicerovom nagradom, ovo delo više od osamdeset godina jedno je od najpoznatijih i najčitanijih u celom svetu. Njegova ekranizacija postala je najuspešnije ostvarenje u američkoj kinematografiji, a danas je deo obavezne lektire u nekim školama po veličini i važnosti često poređena sa Tolstojevim klasikom ,,Rat i mir”.

"I can’t think about that right now. If I do, I’ll go crazy. I’ll think about that tomorrow."

„Ne mogu da mislim o tome sada. Ako budem mislila o tome, poludeću. Misliću o tome sutra.”

U našoj prodavnici u Radničkoj 30 i na sajtu www.zagaclothing.com/shop/ još uvek vas čekaju posebni popusti do dolaska nove kolekcije koja je iza ćoška. Požurite i ugrabite svoj komad, mi jedva čekamo da vidimo šta ste izabrali!

Post a comment

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0