Zaga Clothing

BlogSrpski tekstoviNova heroina je stigla u naše redove, zagrlite je!

Nova heroina je stigla u naše redove, zagrlite je!

Danas, na Međunarodni dan devojčica, predstavljam vam jednu važnu koja je kadetskim korakom utabala put mnogim devojčicama koje se rađaju i stasavaju danas, i nama koje smo preuzele uloge žena a i dalje negujemo u sebi tanak detinji glas koji je maštao o svemu onome što smo danas.

Ko je uopšte heroina i da li ijedna žena želi svesno da to bude, ili joj život jednostavno nameće takve okolnosti? Da donoseći svoje odluke krči put, ide protiv struje očekivanja i nametnutih društvenih obrazaca, osvetljava stazu za sve one koje posle nje dolaze i ne shvatajući da zapravo ciglu po ciglu zida svoju statuu heroine, oskara koji se ne dodeljuje na crvenom tepihu, nego u tišini njena četiri zida, u očima njene dece, u pogledu koji uputi sama sebi kada se ujutru pogleda u ogledalo.
Vreme nam daje luksuz da stvari stavimo u kontekst i shvatimo ko su zaista bile prave heroine. A bilo ih je, kao što ih ima i danas. Svaka od nas koja napravi mali korak ka boljem sutra, koja se pobuni, ustane, kaže reč kada svi ćute, ma koliko tih njen glas bio, zaslužuje da je nazovemo heroinom.

Mileva je bila naša velika heroina. Devojčica sa mašnom u kosi, rodom iz Titela, kojoj je život namenio velike, nepoznate staze. Imala je izuzetno težak život, pre svega zbog nepravde sa kojom se suočila zbog svog nesvakidašnjeg intelekta, zbog porekla koji porodica njenog supruga Ajnštajna nije prihvatala kao njemu ravnog, zbog nesrećnog braka u kom je živela, zbog uspeha koji se nije video u senci njenog muža, zbog velikog bola koji je iskusila kao majka, ostavši bez ćerke i odgajajući samohrano dva sina, od kojih jedan nije bio psihički zdrav. Svaka reč koju ovde stavim ispunjava me nesigurnošću i strepnjom , da nije dovoljno isklesana i utemeljena na pravoj emociji koju je Mileva živela, da bih je ja danas objašnjavala.

Ja uvek mislim da nema boljeg načina da se ostane skroman u sopstvenom životu od odavanja počasti onima koji su živeli pre nas i svojim životima nas zadužili. A Mileva svakako jeste jedna od njih. Dizajn „JE SUIS MILEVA”, stajao je u pripremi 3 godine. Kako sve ima svoj trenutak, sada je bio naš da je donesemo i poklonimo vama. Naša Mileva dostupna je u ZAGA Clothing prodavnici u Radničkoj 30 i na sajtu, čeka vas!

Sve što je Mileva osetila, oseća i svaka od nas u nekom segmentu. Ona zato i jeste deo nas, deo naše kolektivne svesti i snage koju smo dobile od naših pretkinja borkinja. Je SUIS Mileva je puštena da živi kroz svaku od nas. Znamo da ćete je voleti, videti i čuti, da ćete joj odati počast svakim delićem vremena kada je budete nosile. Jer Mileva po svim standardima jeste bila moderna žena u svetu koji nije bio spreman da takve žene prihvati, a pitanje je da li je spreman i danas.

I baš kao i ona nekad, sve smo mi danas žene koje krče put, sebi, svojim ćerkama i sestrama, prijateljicama i možda nekim ženama koje ni po čemu osim po polu nisu naše sabornice. Ustajemo iz kreveta sa ratničkim bojama i smeškamo se u prolazu onim sličnim nama.
Sa krunom ili bez, fizičarka ili dizajnerka, majka, supruga, ili sestra, sve smo mi žene i sve smo mi pomalo Mileva.
Na kraju, želim da vas uputim na literaturu koje danas zaista ima dosta, a koja na jedan detaljan, biografski način izveštava o Milevi. Ispod ću ostaviti linkove na knjige koje možete naći o njoj i pozivam vas da ih pročitate i da osvestite koliko je ova žena zapravo zaslužila da se za nju zna i da se njen put vidi i poštuje.

Post a comment

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0