Zaga Clothing

BlogSrpski tekstovi SASVIM ISKRENO

 SASVIM ISKRENO

Kako se godina primiče kraju, tako sve više osluškujemo sebe. Da li smo povlačili dobre poteze, da li smo ostvarili ono što smo sebi zacrtali, da li je ova, ne tako davno nova godina, donela ono čemu smo se nadali. Tim pre, svečanost i nagrada koju sam primila prošle nedelje, donela mi je veliku radost i potvrdu da je sve OK, baš onako kako i treba da bude.


Udruženje poslovnih žena Srbije i krovna organizacija žena preduzetnica u Srbiji koja već godinama radi za interese žena u biznisu, organizuje različite edukacije, širi informacije o fondovima, projektima i trudi se da osnaži svoje članice.

Najsvetlucaviji događaj koji su žene iznedrile je CVET USPEHA ZA ŽENU ZMAJA, koji se održava već 16. put za redom. Kada sam otpočinjala svoju karijeru i zaposlila se u GIZ-u, nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju, imali smo aktivnosti koje su podržavale upravo ovo udruženje, jer nam je rodna ravnopravnost oduvek veoma važna. Sećam se kada je 2006. godine organizovana prva konferencija UPZ-a, kada su podeljeni prvi Cvetovi uspeha u Madlenijanumu. Oči su mi bile pune divljenja za sve te žene koje su izlazile na binu i ponosno držale svoja priznanja. Bio je to za mene neki daleki, nedostižni svet.

Sada, posle toliko godina, meni je pripala ta čast da postanem jedna od njih.

#gallery-3 {
margin: auto;
}
#gallery-3 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 50%;
}
#gallery-3 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-3 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */


Iako sam već dve godine članica ovog udruženja, mislila sam da moj biznis nije dovoljno velik da bih se prijavila za ovu nagradu. Prijavila me je ujna, Gordana Popović, na čiji nagovor sam napravila taj korak uprkos velikoj tremi. Iako zapravo nisam verovala da ću dobiti priznanje, jedan mali deo mene se izuzetno nadao.

A onda, u večeri 09.11. dok sam sedela u prepunoj sali Madlenijanuma sa ostalim finalistkinjama, sa knedlom u grlu nesvesno se poredivši sa onima pored mene, pa onda govorila sebi – nemoj to raditi, diši, opusti se…začula sam svoje ime i znala da se jedan san ostvario.

Dobila sam CVET uspeha za ženu Zmaja u kategoriji Specijalno priznanje za ekonomsku inkluziju.


Ah, kakvo priznanje. Šta ono zapravo znači? Znači mnogo toga.

To znači da neko vidi i vrednuje rad svih nas koji stojimo iza svakog proizvoda koji smo napravili. Uprkos mnogim ponudama da naš brend proizvedemo jeftinije, nekima možda lakše, svakako manje kvalitetno i bez nekih značajnih etičkih načela, ja sam oduvek znala da to nije moj put. Moj put je baš sve ovo drugo: saradnja sa lokalnim dizjanerima, sa umetnicima, sa kreativcima svih vrsta, promišljanje svake kolekcije, većanje u nedogled šta je to bilo dobro, a šta loše, šta sledeći put treba da uradim drugačije i zašto, i na kraju ostvareni profit ostaviti ovde u Srbiji. Nagraditi one koji itekako umeju da rade, izgraditi community sa devojkama i ženama koje vole i podržavaju moj brend, podržati svoju sredinu i stvoriti jednu FER priču. Zbog svega toga mislim da bolja kategorija za nas ne postoji. Mi smo uspeli u jednoj želji i misiji da zajendo stvorimo novu estetiku. Estetiku lepog, kvalitetnog, umetnički izbalansiranog modnog izraza, koji neguje kulturne vrednosti naše zajednice i koji će onima koji ga nose dati samopuzdanje i osećaj autentičnosti.


Na kraju, beskrajno sam zahvalna  UPZ na ovoj nagradi koja mi veoma znači i koja će osvetljavati moj put. Zahvalna sam svim svojim prijateljicama koje su me podstakle da izađem iz svoje zone komfora toliko puta do sada, jer su svaki put bile u pravu, a ja sam naučila da se samo izlaskom iz te zone zapravo raste. Hvala im što sam uz njih porasla. Želim da se zahvalim bezuslovnoj podršci moje porodice, i onoj koja me je iznedrila i oblikovala kao ženu, i onoj koju sam sama stvorila. Svakog dana svog života imala sam vojsku bliskih lica na koju sam mogla da se oslonim, a često je to najveći preduslov za uspeh. Želim da se zahvalim svojim saradnicama i saradnicima, koji zajedno sa mnom kreiraju nešto prelepo, nešto na šta sam beskrajno ponosna, i nešto što su na kraju krajeva i drugi prepoznali, i ovom prilikom i pozlatili. 

Na kraju, pošto je ovo jedna ženska nagrada, želim da podelim i nešto sasvim lično. Cvet želim da posvetim svojoj mami. Ona je žena koja je rodila nas četvoro, i dala svaki atom sebe da napravi od nas ljude koji jesmo danas. Naši uspesi samo su ogledalo njenog truda, posvećenosti i najčistije ljubavi kojom nas je godinama unazad mazila. Njena uloga nikada ne sme proći nezapaženo, sve što je ona bila kao roditelj, napravilo je mene ženom koja ovako otvoreno stoji ispred vas. Mama, ovaj CVET je za tebe.

Post a comment

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0