Zaga Clothing

BlogUmetnica koja stoji iza naših muza

Umetnica koja stoji iza naših muza

Ne postoji način da vam pokažemo našu novu kolekciji a da vam ne ispričamo priče o svim ženama koje su je stvorile. Danas vam predstavljamo jednu fantastičnu ženu, koja čvrsto stoji iza svojih nesavršenosti, savršenosti, želja, žudnja, ubeđenja, uspeha, i planova. Ona je ponosna umetnica snažnog i prepoznatljivog glasa koja stoji iza ilustracija žena koje krase našu novu kolekciju. Tijana Tripković je naša muza i mi smo presrećni što je upravo ona deo naše priče.

Saradnja sa Tijanom bila je možda i najprirodnija stvar koja se dogodila našem brendu, a proizvod je skup svega što i mi i Tijana godinama unazad ponosno propagiramo. Ljubav, prihvatanje, samosvesnost. Ovom prilikom želimo da poklonimo vama komad njenog bića i dozvolimo vam da upoznate ženu iza naših muza koja nam je pomogla da kroz našu kolekciju kažemo sve o čemu smo do sada ćutale.

Svojim rečima, onako kako osećaš, ispričaj nam ko je Tijana zapravo?

Ja sam introvert, osećam se najprijatnije kada sama sa sobom u svom svetu, dugo sam imala grižu savesti da propuštam nešto kada se povučem, da gubim iskustva, i najvažnije od svega mislila sam da je biti sam isto sto i biti usamljen! Revolucija je nastala kada su ta dva pojma dobila pravo značenje. Cenim vreme koje provodim sama i tada nisam usamljena! Moje žene (koje najčešće crtam same) nisu usamljene, one su u mom umu ponosne jer imaju snagu samospoznaje (svakako više nego ja sama ), njihove obline su više od oblina, svaki “višak” je dokaz njihove snage, njihovog prihvatanja “realnosti”.

Odakle crpiš inspiraciju i zbog čega su žene centralna bića tvojih dela?

Pa žene su divne! I ja kao žena najbolje razumem ženu. Njene\moje muke su mi bliske, njene\moje snage su mi poznate, njene\moje emocije su univerzalne…i sve se to pretoči u ilustraciju koja, čini mi se, i sa drugim zenama rezonuje.

Opsesivno crtam žene jer se na taj način borim sa svojim problemima i demonima – sa svojim “nepravdama”. Ubacujem razne elemente – antičke ili moderne jer besomučno skrolanje pinteresta mi daje iskre inspiracije koje se nađu svesno ili nesvesno na crtežu. Ti ambijenti mi kreativno čine temu žene nepresušnom.

Šta za tebe znači ova saradnja sa Zagom i zašto misliš da je ova kolekcija bitna?

Saradnja sa Zagom je od početka do kraja tekla tako lagano, da prosto nisam mogla da poverujem da nam se vizije toliko poklapaju! To je za mene bilo veliko osveženje! Drago mi je da postoje domaći brendovi koji guraju ove teme koje su bitne! Ideje koje treba propagirati, i obelodaniti što je više moguće domaćoj publici. Mislim da smo se tu idejno poklopile i da se to i oseća i prepoznaje u finalnom proizvodu!

Žene koje ti crtaš, stvaraš i poklanjaš nama su surovo realne, neoprostivo odane sebi a istovremeno savršeno obične, ko su te žene?

Fokusiram se na ženstvenost i ženski oblik, igrajući se sa proporcijom, proširenim udovima i zaobljenim izdeformisanim delovima tela…sve te žene na crtežima su deo mene u nekom smislu, nekog mog unutrašnjeg stanja ili razmišljanja u datom trenutku. Ali iako je žena u prvom planu, motiv koji želim da provučem je da smo svi ljudi! Ranjivi smo, osećajni, nekada ljuti, nekada staloženi, nekada besni, nekada tužni, nekada nam treba pomoć, nekada smo snažni i odlučni, nekada šaljivi, a nekada ozbiljni, i sve to je deo života. I sve je ok! Želim da predstavim ljude i njihovo emotivno stanje kroz boje, preuveličane forme koje akcentuju to na preneseni način.

Cilj mi je možda najpre da prikažem ženu u privatnim trenucima samoće i razmišljanja. Momenat između pasivnosti i pokreta, akcije i kontemplacije, straha i hrabrosti. Obnaženo žensko telo, akt, je izraz pre samoljublja nego seksualnosti i teži da pokaže njihovu slobodu u fizičkom i psihološkom smislu, kao i njihovu nezavisnost.

Koliko ti je važno da u svetu modli i stereotipa ponosno i neustrašivo budeš to što jesi?

Ja bih ovde rekla da sam se prikačila na svetski trend samoprihvatanja koji se pojavio i sa kojim sam ja lično jako empatisala…rezonovalo je sa mnom na jako praktičnom nivou jer sam se dobar deo života osećala kao da se ne uklapam u fizičke standarde koji su nam nametnuti. Ta filozofija je meni dozvolila da pustim anksioznost koja je orbitirala oko (na prvom mestu mog ) očekivanja od svog tela. Sve te spoznaje su se pretočile u tu devojku/ženu/devojčicu koju crtam, za koju cenim da je u većini nas, koja želi da bude prihvaćena, ne od strane društva -već od nas samih.

Seksualnost tu postoji, ne želim da je zanemarim, ali nije primarna tema. Tema je emotivna borba koju vodimo sami sa sobom i svojim nadanjima,željama i očekivanjima u poređenju sa realnošću. Često, čini mi se, se ovaj pokret povezuje samo sa ženama, ali on obuhvata sve rodove i sve rase…prihvatanje tela!

Meni je osvestio da moje telo ima svrhu koja nije estetska, zvuci smešno ali zahteva osvešćivanje i konstantno podsećanje…jer može da istrči polumaraton iako nije spremno za modnu pistu, jer može da vozi bicikl po planinama iako nije po merama koje nameću mediji.

Značajna tačka u tvom radu jeste saradnja sa Alberom Elbazom, kako ti je ova saradnja doprinela kao umetniku i koliki značaj je imala za tvoju karijeru, ali i za tebe lično?

Pored uzbuđenja koje je bilo prisutno tokom celog procesa, meni je čitava ova kolaboracija bila zaista divno iskustvo u branši u kojoj nemam puno prethodnog iskustva – modi, a gospodin Elbaz i njegov tim su učinili da se zaista osećam prijatno tokom celog procesa. Već sama izrada ilustracije mi je pričinjavala zadovoljstvo ali kad sam videla finalni proizvod, tek onda mi se cela priča zaokružila, a ova kolekcija je premašila sva očekivanja koja sam i mogla imati.

Alber Elbaz nije više sa nama, i postoji ta tuga koja malo okružuje ovu njegovu sada poslednju kolekciju. Ja sam zahvalna što mi se ukazala ta prilika!

Da li si ti sama svoja muza?

Pa na neki indirektan nacin možda….hmmm…možda bih trebala da postanem. Poradiću na tome.

Šta bi volela da kažeš ženama koje će ponosno nositi ovu kolekciju?

Kad mi se javila ta fraza “ja sam ko sam” kao neka mantra je krenula da mi se mota po glavi, i osetila sam neko olakšanje, nadam se da će i ostali barem na sekund imati tu spoznaju da to što jesu je ok (i više nego ok!), i da će osetiti rasterećenje od mnogih očekivanja koje nas okružuju i terete na dnevnom nivou a i kroz život.

Post a comment

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0