Zaga Clothing

BlogUmetnost u nama

Umetnost u nama

Umetnost živi u nama i svuda oko nas, poput zlatne linije uokviruje našu svakodnevicu, protkana kroz sve što vidimo i u čemu uživamo. Ona je u muzici sa radija, u našoj odeći, u arhitekturi našeg grada, u šolji naše kafe i u cveću u parku.

Uloga umetnosti nije samo da krasi zidove muzeja, nije tu da bude besmisleno lepa. Njena važnost je u tome što šalje poruke, prevazilazi sve granice koje ponekad i sami bespotrebno postavljamo i spaja nas sa višim izvorom u nama. Stavlja nas u pročelje energije, čini da budemo kanal kroz koji protiče ono veće i lepše od nas samih i da se za trenutak osetimo delom te božanske kosmičke energije stvaranja.

Nije važno da li više volite književnost, slikarstvo ili muziku, svaki vid umetnosti korak je napred u našem razumevanju sveta oko nas, naših emocija i lepote koju često ne vidimo jer smo izgubljeni u svetu u kom je umetnost luksuz. Često nemamo vremena da se prepustimo čarima umetnosti, ili i sami pokušamo da predstavimo svoje emocije, želje i vrednosti kroz umetnost kao medijum. Međutim, oni koji traže naći će je.

Ja sam je pronašla na časovima slikanja.

Slikarstvo je oduvek moja šolja čaja, moja mirna luka, mojih sat vremena odmora od svega na svetu i prihvatanje svega što jesam i svega što želim da budem. 

Slikanje je za mene san u kojem se igram i niko me ne prekida. Slikanje me vraća procesu i sebi samoj.

The emotions are sometimes so strong that I work without knowing it. The strokes come like speech.

Slikanje u ateljeu Art Front Studio, moje mentorke i drugarice Anastasije Ćirak za mene je mesto medju odabranima. Svaki put kada odem tamo i sednem na tu klupicu u malom prostoru, gde je sve uredjeno jednostavno, ali puno duše i nekog laganog ritma u kome se svi mi djaci njišemo, osetim se kao da živim neku novu i drugačiju sebe, ali jednako pravu. Onu koja je zakoračila putem koji joj nije bio dat od strane okruženja, roditelja, okolnosti, već putem koji je sama izabrala. Čuje se uvek neka dobra muzika sa radija koju nikad ne prekida zvuk reklama. Jer sve teče i nema rupa u tom savrsenom flow-u. Povremeno se smejemo. Pričamo o suštini života, o arhetipovima ličnosti, o smislu svega. O tome kome je šta i zašto potrebno i u kom trenutku. Anastasija mi skuva kafu iz kesice. Utonem u rad. Sve mi je potaman. Dobri stari život, čuvao je ovog keca u rukavu za mene. Mogu biti umetnica makar na jedan dan. Taman kada pomislim da sam sve shvatila, umetnost me otrezni i pokaže mi da imam da naučim još mnogo toga, prvenstveno o sebi.

I never paint dreams or nightmares. I paint my own reality.

Na času vreme protutnji.
Umetnost čini da budemo totalno nebitni u kontekstu vremena, i uostalom – svega. Slikali smo. Razgovarali smo. Pili smo kafu. I to je bio posao, što bi rekla moja Anastasija.

Osećam kako moji otisci padaju po platnu…Dajte mi samo veliko platno da se razmašem i da ne moram da ulazim u proces do tančina. Takva sam i u životu, volim tu širu sliku, a detaljisanje me neretko zamara. Ali Anastasija me tada vraća nazad i kaže – “Ma šta ti je?! Nije to ni blizu gotovo. Koliko još imaš da radiš.. tek si podslikala.. I nemoj da mi ulepšavaš, pogledaj prvo da postaviš kako treba. Ovde si pogrešila”, pređe preko svega što sam ja satima polako stvarala četkicom umočenom u tamniju boju i kaže: “Nije bitno da je lepo. Bitno je da je tačno. Gledaj. Posmatraj.”

I tako kroz svoju umetnost posmatram sebe, usporim, obratim pažnju na detalje.

Kada izađem iz ateljea odjednom mi se sve razbistri, desi se da spontano završim misao, dan mi se sa lakoćom rasplete. Na “to do” listi prioriteta ovo je moje mesto gde se igram i koje stoji visoko, od kada sam osvestila važnost igre u životu.

I ono što danas sasvim sigurno znam – igra je lekovita, kroz nju istražujem, kopam i bojim po sebi samoj. I baš kao Vincent, prekrečavam taj svoj zid iznova i iznova.

Nadam se da će vas ova moja priča inspirisati a onda i pokrenuti da pronađete svoju mirnu oazu u svetu umetnosti. 

A work of art which did not begin in emotion is not art.

Fotografije su snimljene u ateljeu slikarke Anastasije Ćirak, ART FRONT Narodnog Fronta 59, Novi Sad

Post a comment

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0