Zaga Clothing

Fashion and StyleKaput koji grli

Kaput koji grli

Kada pomislim na oversized kaput, uvek se vraćam na intervju Alekse Čang sa francuskom modnom novinarkom Kamij Šarier. U moru klasičnih, jednostavnih, tipično francuskih komada, Kamil u jednom momentu oblači kaput koji bi mnogima promakao. Kaput joj je očigledno nekoliko brojeva veći, nije nužno trendi ili stajliš, mračan je i ogroman, klasičan i neupadljiv, mnogima zbog toga i odbojan, ali meni je bio neodoljiv. Mesecima nakon gledanja ovog videa došao je na red i kaput na kom će stajati moje ime. Kaput je imperativ za zimu, on je početak i kraj svakog autfita, ključni komad koji postaje osnova svakog izlaska iz kuće ma koliko menjale ono što nosimo ispod njega. U momentu kada je bilo vreme da ga prvi put i obučem, on je bio sve što sam želela da bude. Ogroman u najboljem mogućem smislu, jednobojan, klasičan, topao i nimalo težak i grub. To je kaput koji grli.

Tek u narednom periodu osvestila sam sve stvari koje su dovele do moje ideje, da je to baš kaput koji želim, da on treba da bude velik, da ne treba da bude strukiran, da u sveopštoj utegnutosti svakodnevice, on treba da bude nešto opušteno. Želela sam da u njemu budem parižanka, savršeno nesavršena i zaljubljena u svoje sitne mane. Želela sam da budem romantična.

Neizbežna inspiracija: francuska spisateljica Karolin de Megre u prelepom, oversized kaputu

 

“Čvrsto verujte u sopstvenu sreću, zadržite radost i usudite se na rizike. Videće vas i naučiti da vas prihvate.”

– Rene Šar, Zorolomci

 

Onda sam se setila Fride, koja sedi na stolici u Djegovom odelu, koje je u tom momentu samo simbol njene novonastale slobode i autonomije. Autoportret na kom ona sedi ogoljena od svoje ženstvenosti, ne čini je manje snažnom ili lepom, naprotiv, čini je jačom i samosvesnijom nego ikada. Na tom autoportretu, u momentu kada ga slika, njena kosa, nošnja, i cveće više nisu jedini odrazi njene ženstvenosti i karaktera. Čak i u velikom, njegovom odelu, ona je jednako jedinstvena, hrabra i svoja, i ne bledi. To je ono što želim da budem.

Frida Kahlo “Self portrait with cropped hair”, 1940.

Kada sam zamislila kaput, zamislila sam osećaj koji želim da me obuzme kada ga nosim. 

Odeća ima snagu da doprinese našem danu mnogo više nego što možemo da zamislimo. Ja želim da imam komad kom ću se iznova vraćati i uživati u tome da ga nosim. Želim da me izazove da iznova eksperimentišem sa formom i teksturama, da svakog dana to bude taj kaput ali da doprinese mojoj zamisli na drugačiji način. Želim da se u njemu osećam toplo i sigurno, želim da budem slobodna da trčim u njemu ili da se sakrijem u njega, želim da me prati osećaj koji imam kod kuće kada sam sa mojim njim, želim da budem zagrljena. Kada sam napravila kaput na kom stoji moje ime, dobila sam od njega sve što želim. To je kaput koji grli.

Love, ZAGA

Intervju Alexe Čang i Kamil Šerier:

Post a comment

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0